樓宇轉名

樓宇轉名 E-mail 此主題給朋友

想問一下如果父母有一層樓要轉名給兒子, 同時又要新做150萬按偈出來作其他用途, 以甚麼形式手續最平最方便?

己知轉名
一種係「送贈」,但送契樓難以做按揭。
另一種係當「買賣」處理,但要打厘印。

第二種樓價邊個定, 如果我用1元轉讓, 係唔係只收100厘印?定係計市價。
定係先做按, 再「送贈」得唔得?

引用:
原帖由 willvss 於 2012-12-25 04:04 PM 發表 想問一下如果父母有一層樓要轉名給兒子, 同時又要新做150萬按偈出來作其他用途, 以甚麼形式手續最平最方便?己知轉名一種係「送贈」,但送契樓難以做按揭。另一種係當「買賣」處理,但要打厘印。第二種樓 ...
簡單, 仔向父母買, 照正常做法, 成交價為二百萬, 仔向銀行借7成, 即有百四萬入父母袋;  其餘三成錢同律師樓講, 由仔直接開票給父母, 不經律師!

這樣一百蚊厘印, 當然要市場價同出售價, 不離太遠, 稅局才不攪你; 但要俾雙方律師費約萬元 (但rebate 夠cover 有餘)!

作為一個成年人,我們知道,這個世界沒有無原無故的著數,但有厚顏無恥的寄生蟲,偷偷地將福利變成權利。

厘印費是計算代價,其實係唔係可以以一元成交賣買?但成交紀錄又好似好少見。

引用:
原帖由 willvss 於 2012-12-25 04:51 PM 發表
厘印費是計算代價,其實係唔係可以以一元成交賣買?但成交紀錄又好似好少見。

賣$1做得咁過份,會唔會被告刻意逃稅?你唸過。

厘印係計市價架,所以居屋/置安心果d都唔係用賣價計厘印,因呢個價係折後價,而係用市值計厘印架!

引用:
原帖由 willvss 於 2012-12-25 16:51 發表

二百萬以下,一律一百蚊
你做$1 交易,稅局車追,之後做按揭都難,因為離巿價太遠既樓會當做送契樓

睇下你其實想唔想轉名,唔想轉名就由阿仔做擔保人,現契翻按,免厘印

如果想順手轉名,你想借幾多,就寫買價為貸款的 10/7, 之後搵銀行做按揭

呢個做法,價太高,銀行估唔到價會借唔足,價太低,稅局仍然有權追收厘印

而且,頭先提過,當交易價太低,比人懷疑係送契樓,五年內出售,買家可能做唔到按揭,到時人地做查冊,發覺你間屋有問題,可能做唔到按揭,你間樓可能賣唔出

今日搭車番工,企巴士下層,隔離師奶話樓上有位
於是我就諗
1. 我過幾個站就落車,有位坐都唔坐得耐
2. 下層雖然好迫,但係行上行落好似要d 時間
3. 行到上去,如果無位我咪好蝕?

結果諗諗下,後面個麻甩佬唔耐煩,推開左我上左去,再諗諗下,原來巴士已經到站,我要落車喇

引用:
原帖由 CO07 於 2012-12-25 05:59 PM 發表 二百萬以下,一律一百蚊你做$1 交易,稅局車追,之後做按揭都難,因為離巿價太遠既樓會當做送契樓睇下你其實想唔想轉名,唔想轉名就由阿仔做擔保人,現契翻按,免厘印如果想順手轉名,你想借幾多,就寫 ...
如果一層五百萬樓,四折二百萬買比個仔,情理上冇乜唔妥。價好似太低,但稅局是不是真係有權追收厘印?我想平買比人又唔想送,厘印以只以成交價計(稅局是說代價consideration),好似稅局又耐我唔何。

引用:
原帖由 willvss 於 2012-12-26 01:01 AM 發表
如果一層五百萬樓,四折二百萬買比個仔,情理上冇乜唔妥。價好似太低,但稅局是不是真係有權追收厘印?我想平買比人又唔想送,厘印以只以成交價計(稅局是說代價consideration),好似稅局又耐我唔何。

http://i ...
咪咁天真啦!哥仔,您諗到0既一早有人做左,之後漏洞仲神咁早被稅局堵塞埋啦!

如果你用$1consideration,响稅例會睇成voluntary disposition inter vivos under s27(1) of SDO,係絕對會俾稅局以巿價追收返stamp duty架,呢d縮數您諗都唔洗諗!

違規內容

如果咁都過到骨,您就會發現每層樓都係值一蚊 or 2百萬啦!

違規內容

引用:
原帖由 willvss 於 2012-12-25 04:04 PM 發表
想問一下如果父母有一層樓要轉名給兒子, 同時又要新做150萬按偈出來作其他用途, 以甚麼形式手續最平最方便?

己知轉名
一種係「送贈」,但送契樓難以做按揭。
另一種係當「買賣」處理,但要打厘印。

第二種樓 ...
老老實實父母transfer層樓俾仔女好似唔洗BSD架喎,有冇高手指證呢?

違規內容

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。