註冊 登錄
用戶名 密碼



打印

沈大師終極樓巿分析 2012 (詳盡節錄錢錢錢打到來)

沈大師終極樓巿分析 2012 (詳盡節錄錢錢錢打到來) E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
沈大師終極樓巿分析 2012 (詳盡節錄錢錢錢打到來)

(1)週期論點:租金回報率已低於2003年,樓價指數與租金回報之差距為歷史最大。

(2) 樓巿跌唔落是表象,這關乎樓巿的特徵,It's a seller's market, 價格由賣家主導,買家是被動的,只有「買」與「不買」的選擇。要等到樓巿轉為seller's market 之後(eg,2003)樓價自會大跌。

(3)出現此情況的原因:加息週期重臨、內地投資者要吐現、環球金融危機、租金回落(梁振英不會做任何嘢去推低樓巿,但會解民之困去増建公屋,此政策不會被人頼,因為不少人仍誤信地產界所言,樓價上升是供不應求,起公屋不會影響需求)。

(5)但實際情況是,貪曾政府處心積慮,泡製樓巿泡沫,造就一個容易加租的環境,以支持吹大樓巿泡沫的論據。住屋乃必需品,租客的價格彈性(price elasticity)較低,自然肉在砧板上,任劏。若有足夠的公屋,舒緩租務需求,一定不會如地產佬所言,租金只升不跌。我相信梁振英會用這方式,既有民意支持,也不會被人賴。

(6)而樓巿會在早前指出的因素慢慢浮現,而返回合理的水平,扭曲了的供求狀況亦會扭轉。

(7)中原指數是一個誤導,以極滯後的數字去作預測,其實只是玩緊製造情緒,自我實現預期結果的把戲吧!而且,當成交量大縮之後,可信性更低。

(8) 梁振英從沒有講過要推低樓巿,係攻擊他的人不斷話佢上台會令樓巿跌。但他會做解決巿民居住的問題,如建公屋。至於樓價,我估計佢吸取老董的經驗,不會自己去做推低樓市的替死鬼,稍等一下,樓巿自己會跌。你估內地樓巿再跌,阿爺繼續唔再大放水,班內地炒家有冇套現壓力?使乜自己郁手?



請討論!


[ 本帖最後由 亮有一計 於 2012-4-4 01:07 PM 編輯 ]



實用相關搜尋: 投資
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
引用:
原帖由 mbenz74 於 2012-4-4 01:16 PM 發表
嘩! 正呀!! \|/
(1)03年 inflation 係幾多 (-1% - 0%) ? 供樓利率又係幾多?
(2), 大仙 10年果陣, 唔係已經話 "樓市已經爆破" 架咩?!
(3), up 多 10 年 8 年, 總有一年會中!
(4) ...
您的評論將挑起社會矛盾.
你要明白,他有許多的崇拜者.



實用相關搜尋: 供樓
[隱藏]
大 C  \|/






我係佢崇拜者之一呀
沈大仙,分析獨到,別樹一格,支持
求平安\|/







大師\|/!!!!
你係我買樓的動力!!



熱門搜尋: 按揭 家居保險 辦公室傢俬 梳化
我有自住樓,又有收租樓。
一信徒曾經抱怨詢問大師 (意思大概如下):

"大家都在等,希望快些啦,因樓市唔同股市,每位業主/炒家一定會頂到最後先放樓,打個比如,如果等錢週轉,一定係先放股票,再放基金,之後再賣金,外幣,到放盡其他什至借錢都頂唔順先會選擇放樓,而且D樓都唔係咁快可放,at least 要2-6個月放盤,仲要1.5-2個月手續先complete, 所以一定跌得好慢,唔會好似股市咁快, 好似97年咁,98-99跌少少,00年反彈, 去到沙士之前有30%,到沙士就跌是50-60%,個cycle好慢,現在如果真係跌,到唔知要多久先有7折或6折?不過我信一定會有呢一日,但不知仲要等多久?!"


[ 本帖最後由 亮有一計 於 2012-4-4 02:01 PM 編輯 ]






提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
入廟拜神
\l/ 燈神保佑



熱門搜尋: 防脫髮 腋下脫毛 洗頭水 生髮 永久脫毛
沈大師?
信佢一成,雙目失明







佢成日話08年叫人買
印象中冇







民主不是天经地义,他是先辈用血和泪换来的
沈大仙梗係有信徒啦

咁大盞明燈 搵佢對賭就得啦 使鬼分析咩







提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
明燈 ..明燈.. 明燈
伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 75 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票





重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。