註冊 登錄
用戶名 密碼

34 123
發新話題發佈投票

恆生抽IBOND

恆生抽IBOND E-mail 此主題給朋友

第一次買呢呢D投資產品...
我本身有恆生EBANKING, 開左投資戶口...
想問, 我想買IBOND到底可以點做~
搵資料搵極都搵唔到.....SAD!

go to the website
http://bank.hangseng.com/1/2/chi/e-services/e-ipo-service/ipo-bond

then follow the instruction (next button at the bottom) to login and proceed

回覆 2# 的帖子

thank you for your sharing.
may i ask one more question?
What's the fee I need to pay for to buy the ibond by hang seng?

其實你去銀行問下好D,
或者send封e-mail去問,
有D隱藏收費抽既人都未別睇到,
唔抽/唔係呢間銀行抽既人更加唔會幫你睇.....

引用:
原帖由 phqm 於 2011-7-11 11:49 PM 發表
其實你去銀行問下好D,
或者send封e-mail去問,
有D隱藏收費抽既人都未別睇到,
唔抽/唔係呢間銀行抽既人更加唔會幫你睇.....
唔係唔想, 而係唔得閒去銀行....平時番工, 放工邊有時間....聽日試下LUNCH TIME去銀行問...
但又驚唔夠時間....煩...-.-

my name is ibond

附件

2011-7-12 12:23 AM

「做事可沒底線,但立場從一而終」「跌吉超多膠人」

回覆 6# 的帖子

good~

very clear ~

thanks for sharing~

Don't buy from hangseng! 未收息已扣每月存倉費!!

琤芘R!? 琤芚L月收你 HK$30 存倉費,你收息都唔夠俾啦!

點解咁講:琤穻麥蘌疆炮O,iBond 是屬於証卷,首先你要在琤芘}証卷戶口,如你無月無買賣,琤芛|無月收你 HK$30 (可能 HK$100)

引用:
原帖由 www_dba 於 2011-7-12 12:23 AM 發表
my name is ibond
「存倉費」係第一次買入存倉,或每月存倉費,個表未列明。

如果銀行每月收$20,3年加埋=$720

乜都唔收費,銀行食乜?

引用:
原帖由 哪singh 於 2011-7-12 05:30 PM 發表
Don't buy from hangseng! 未收息已扣每月存倉費!!

存倉費 = 0   (based on the chart on post#6 ).

引用:
原帖由 Telc 於 2011-7-12 08:33 PM 發表

「存倉費」係第一次買入存倉,或每月存倉費,個表未列明。

如果銀行每月收$20,3年加埋=$720

乜都唔收費,銀行食乜?
"存倉費" 應該係指每月存倉費.  

第一次買入存倉應叫 「入倉費」.

有冇人知沽出收費如何?

引用:
原帖由 Standown 於 2011-7-12 05:52 PM 發表
琤芘R!? 琤芚L月收你 HK$30 存倉費,你收息都唔夠俾啦!

點解咁講:琤穻麥蘌疆炮O,iBond 是屬於証卷,首先你要在琤芘}証卷戶口,如你無月無買賣,琤芛|無月收你 HK$30 (可能 HK$ ...
Integrated Account 收 $20 , 唔係 $30.

不過 iBond 話唔收.

引用:
原帖由 mic666mic 於 2011-7-12 08:44 PM 發表

Integrated Account 收 $20 , 唔係 $30.

不過 iBond 話唔收.
你意思係唔係, 今次IBOND關係, 所以存倉費及入倉費都唔收~?
其實有冇人知恆生今次IBOND個收費係點架~?

伸延閱讀
 34 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。