公屋 換 2手居屋 呢 點計架 ??

公屋 換 2手居屋 呢 點計架 ?? E-mail 此主題給朋友

我想 公屋 換 去 2手居屋 , 係米 唔使補地價 ???  

地產 list 既價錢 , 係米 未計地價 ??

首期 ????

你自己問清楚地產經紀啦,個價補左地價未,你自己要問清楚

可參考這堙C
http://www.housingauthority.gov. ... ymarket/0,,,00.html

引用:
原帖由 cmbmc9 於 2011-3-20 09:47 PM 發表
你自己問清楚地產經紀啦,個價補左地價未,你自己要問清楚
補左 同 未補 對我有咩唔同 ???

引用:
原帖由 imad 於 2011-3-20 11:49 PM 發表

補左 同 未補 對我有咩唔同 ???
補左就是市價購買(即自由市場),未補就是未補地價的折讓價格(即綠表市場)。你用公屋換2手居屋,當然要折讓價格,否則何須放棄你間公屋。

引用:
原帖由 hkpal 於 2011-3-20 11:56 PM 發表

補左就是市價購買(即自由市場),未補就是未補地價的折讓價格(即綠表市場)。你用公屋換2手居屋,當然要折讓價格,否則何須放棄你間公屋。
所謂 補左 / 未補 係指 業主 定 我 or 2者 ??

我放棄間公屋 與 (補左 / 未補) 地價 會點唔同 , 我唔識

push  ......

引用:
原帖由 imad 於 2011-3-21 12:35 AM 發表

所謂 補左 / 未補 係指 業主 定 我 or 2者 ??

我放棄間公屋 與 (補左 / 未補) 地價 會點唔同 , 我唔識
我岩岩用綠表買左二手居屋 我黎答你
>>>所謂 補左 / 未補 係指 業主 定 我 or 2者 ??
你要揀未補地價既二手居屋 即係居屋第二市場(居二)
意思係賣方(業主)同買方(你)都可以在居二買賣居屋

>>>我放棄間公屋 與 (補左 / 未補) 地價 會點唔同 , 我唔識
你唔要間公屋即係用綠表買 咁你就可以買未補地價既二手居屋
通常地產鋪都會寫明居二價錢同自由市場價錢 你可以去睇下

引用:
原帖由 tosonwong 於 2011-3-21 09:31 PM 發表

我岩岩用綠表買左二手居屋 我黎答你
>>>所謂 補左 / 未補 係指 業主 定 我 or 2者 ??
你要揀未補地價既二手居屋 即係居屋第二市場(居二)
意思係賣方(業主)同買方(你)都可以在居二買賣居屋

>>>我放棄間公屋 與 ...
我見物業代理 有 d 盤 寫住 已補地價 , 唔識合我買 ???

個 d 居屋盤 所標既價錢 , 係米我買 要比既價錢 ???

我地比返間公屋 出黎 , 去換 2手居屋 , 係米 有 折讓 ??  值幾多錢 ??

我換 2手居屋首期 係米 都係 7成 ???

引用:
原帖由 imad 於 2011-3-21 10:33 PM 發表

我見物業代理 有 d 盤 寫住 已補地價 , 唔識合我買 ???

個 d 居屋盤 所標既價錢 , 係米我買 要比既價錢 ???

我地比返間公屋 出黎 , 去換 2手居屋 , 係米 有 折讓 ??  值幾多錢 ??

我換 2手居屋首期 係米 都係 7成 ???
我見物業代理 有 d 盤 寫住 已補地價 , 唔識合我買 ??? >> 係

個 d 居屋盤 所標既價錢 , 係米我買 要比既價錢 ??? >> 未補地價既居二價就你要比既價錢

我地比返間公屋 出黎 , 去換 2手居屋 , 係米 有 折讓 ??  值幾多錢 ?? >> 唔洗補地價已經係折讓啦

我換 2手居屋首期 係米  ... >> 綠表淨係可以用P PLAN 最高九成半

回覆 10# 的帖子

p plan ... ???  what is this

引用:
原帖由 tosonwong 於 2011-3-21 11:14 PM 發表

我見物業代理 有 d 盤 寫住 已補地價 , 唔識合我買 ??? >> 係

個 d 居屋盤 所標既價錢 , 係米我買 要比既價錢 ??? >> 未補地價既居二價就你要比既價錢

我地比返間公屋 出黎 , 去換 2手居屋 , 係米 有 折讓 ...
c hing 用綠表買二手居屋做90%的按揭貸款,銀行一定要看收入证明吗?
可否分20年供?
THS

傷心是無價值

最低可做5%首期, 但要計算屋苑入伙既年期,約屋苑初入伙年期係2000年,即(2011年-2000年=即己用了11年),約現時屋苑可供期為25年, 則可供剩下14年之上會期, 但現時是否可提升供款期至30年, 需要問清楚銀行為準. 最好係恆生,可2week 供款,不需入息証明,日後隋時更改供款期數或銀碼, 而不需另收費...............

若問收獲,首懂付出, 若問功成, 學懂忍耐.

引用:
原帖由 8188-sin 於 2011-3-22 12:44 PM 發表
最低可做5%首期, 但要計算屋苑入伙既年期,約屋苑初入伙年期係2000年,即(2011年-2000年=即己用了11年),約現時屋苑可供期為25年, 則可供剩下14年之上會期, 但現時是否可提升供款期至30年, 需要問清楚銀行為準.:lovelin ...
謝謝C hing,仲有一個問題想問C hing你,我係自僱(小本生意的)早排聽人講自僱人士銀行只批70%按揭,同要睇入息,係咪真??(我係?間公屋換居屋的)

傷心是無價值

回覆 14# 的帖子

同埋我想知之前信貸紀錄不太好,但已還清,有無影響?因我知買私樓,銀行審批比較嚴,但綠表買居屋按揭會較易上會

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。