火炭區∼ 駿景園 ...卸龍山 ...

講住我唔會選駿景, 樓底超底, 一入去感覺好迫, 唔使一分鐘就可決定 ~~~~~~走

5-10-2011 金百利 http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=15606996&extra=page%3D1&frombbs=1
5-10-2011 漁喜小菜皇 http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=15610060

引用:
原帖由 4000cc 於 2009-8-28 09:55 AM 發表
我昨日去過駿景, 樓低很低, 可能只有8呎.  由火車站行去, 都很遠, 不過, 公園都很闊大, 管理費特平, 樓下又有M記同百PNS.
8 fts?? Certainly not.

One more thing ...... Palazo's Club House is really good n the prices of facilities are amazingly low.

For example,

(1) $15/hr for using a room with 4 computers, large screen n projector for WII (provided)
(2) Movie Theatre with 12 sofa seats >> $150/hr
(3) Music room with piano n drum set >> $20/half hr
(4) Snooker Room with a super long sofa >> $40/hr
........

引用:
原帖由 hahahahahaha 於 2009-8-28 08:11 PM 發表

8 fts?? Certainly not.
差不多, 只係同住開既大埔中心都冇得比

5-10-2011 金百利 http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=15606996&extra=page%3D1&frombbs=1
5-10-2011 漁喜小菜皇 http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=15610060

引用:
原帖由 hahahahahaha 於 2009-8-28 08:17 PM 發表
One more thing ...... Palazo's Club House is really good n the prices of facilities are amazingly low.

For example,

(1) $15/hr for using a room with 4 computers, large screen n projector for WII (provided)
(2) Movie Theatre with 12 sofa seats >> $150/hr
(3) Music room with piano n drum set >> $20/half hr
(4) Snooker Room with a super long sofa >> $40/hr
1. $15小時可用4架電腦及WII? 好抵喎.
2. 冇興趣睇電影.
3. 亂彈一通都好抵, 特別係未打過鼓.
4. 都係冇咩興趣打SNOOKER.

引用:
原帖由 凹凹凸凸 於 2009-8-28 03:48 PM 發表
老實講, 如果一定要2揀1, 我會買駿景再大裝. 管理費平一半, 同一呎數單位駿景大一截, 揾車位又冇難度, 平台花園會所又大啲實用啲. 如果祇揀向山單位就一定係駿景好啲, 2個景相差好遠.
凹凸兄唔好點人喎
唔洗你比當然可以

管理費係平1.2/呎,但15年樓要為修.當係7年後做
到時22年715呎要比5萬,
除開每月$595/月(50000÷7÷12)再加$715管理費=1300/月
計起都1.8/呎
比御龍平左0.5/呎,住新樓7年都係比多3萬o甘都唔養人(0.5x717呎x12月x7年)
仲有實用駿景85%御龍78%計落係少左40呎
駿景個鑽石聽都去左20呎啦你又唔計
個樓底高成2呎又唔講
平台花園有車路嫁,的士都入到要提吓好喎
要保值呀老友

引用:
原帖由 lee2047lee 於 2009-8-28 10:41 PM 發表

凹凸兄唔好點人喎
唔洗你比當然可以

除開每月$595/月(50000÷7÷12)再加$715管理費=1300/月
計起都1.8/呎
比御龍平左0.5/呎,住新樓7年 ...
雖然我都平較喜歡御龍山(因為有露台同新樓),但如果你有實地去過駿景715呎單位睇過,你可能會有我一樣既觀感,駿景可用面積真係大好多.....無論兩間房同埋個廚房都比御龍山717呎大好多.....
加上,根據數字,御龍山既78%實用率係包括窗台計算,如果駿景同樣包括窗台計算實用率,駿景既實用率有87.3%(可參考各大銀行既樓宇資料)
仲有,上次(兩星期前)睇樓,我量度過駿景樓底既高度,大約有8呎4-5呎...........其實樓底其實都算幾矮...

不過,各有各好處,要地方實用,要新會所豪,要地點,要view,各取所需,真的好難作比較話邊個好....

要做好自己本份,唔洗理人點睇。

引用:
原帖由 lee2047lee 於 2009/8/28 10:41 PM 發表

凹凸兄唔好點人喎
唔洗你比當然可以

計起都1.8/呎
比御龍平左0.5/呎,住新樓7年 ...
其實駿景700呎2房我真係冇乜研究, 因為唔喜歡細鑽廳.
我講會買嗰啲係1200呎嗰啲, 完全冇迫嘅感覺, 係舊啲要大装.

而 Palazzo管理費貴就一定係貴嫁勒, 你點去估人哋駿景盤數乜乜物物要維修都改變唔到個事實.
駿景$1.2呎, Palazzo係咪$2.3呎?
咁如果我買1200呎單位, 個管理費咪駿景$1440, Palazzo$2760, 仲有就係Palazzo嘅1200呎係細過駿景1200呎噃!
都仲未計租車位, 駿景租個車位$2000得唔得? Palazzo租又幾錢?
加埋 Palazzo樓價又貴一截, 買 Palazzo真係喺似倒錢落海咁, 我呢啲冇乜錢嘅人就緊係揀件平啲嘅貨啦!

引用:
原帖由 4000cc 於 2009-8-28 08:35 PM 發表

差不多, 只係同住開既大埔中心都冇得比

聽聞你有御龍山喎...
唔係咁HARD SELL 呀

引用:
原帖由 mike_leung 於 2009-8-28 10:59 PM 發表

我量度過駿景樓底既高度,大約有8呎4-5呎..........   
8呎4-5吋
對姚明來說太矮了

引用:
原帖由 kee07 於 2009-8-28 11:46 PM 發表

聽聞你有御龍山喎...
唔:咁HARD SELL 呀
住過就知大中樓底點

注 : 大中都係SHK樓

如果買御龍x向山景果邊,不如等大圍上蓋開售啦,不過價錢一定會貴d,但管理費相信會平過御龍x

引用:
原帖由 bulldogs 於 2009-8-29 04:24 AM 發表
如果買御龍x向山景果邊,不如等大圍上蓋開售啦,不過價錢一定會貴d,但管理費相信會平過御龍x
等到大圍上蓋時,又可以等第二度架啦,唔好好似買手提電話咁啦,主題係駿景園/御龍山二揀一呀,明唔明呀

不過樓主打錯字,係御賜個唔係卸貨個

當你現場睇過兩樓盤您就識揀。Palazzo D 房細到您唔信。個 Club House 左穿右插極長條形,由頭到尾我估要行十分鐘。仲有屏封樓造型真不環保。最緊要呎價真的貴很多。

引用:
原帖由 kee1203 於 2009-8-28 01:17 PM 發表
火碳附近有好多低密度住宅架,譬如松頭下路直上嘅山頭,有沙由山莊,樂林小築,樂怡小築等建築群,与九肚山比毫不遜色
對! 這一帶真的很寧靜。交通又方便 (新城市有小巴10分鐘就到,重要係總站,唔怕上唔到車。)
不過樓齡大,盤少(自住居多),要撞對時機才入到心水盤。

我剛剛好彩買了這區其中一個單位。

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。