註冊 登入

[租務] 為何屋租唔識跌∼ToT 香討焦點

升升升

一切都唔重要!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DC053 於 2017-11-13 01:09 PM 發表

家下咁搞∼都唔知租定買好∼買又怕加息∼租又太貴∼-_-#

------------------------------------
免責聲明: 本人於香港討論區發表的所有文章,圖片、聲音、影片、超連結或其他,純屬吹水/九嗡, 絕不可以做為任何投資或買入賣出之參考。所有投資買賣須自行決定,自行負責。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 旺旺終歸BBQ 於 2017-11-13 03:13 PM 發表

交左啦!1600蚊一個月全包,咁多錢淨,搞到今年又要諗聖誕節去唔去北歐睇極光添,好煩惱

師兄,我買定水桶,火爐,露營用品等。準備去野外露營睇北極光

師兄你計劃睇北極光,計劃成點啞?

紙幣陰司紙化,量寬之下,打工仔一定是最遲受惠的一群, 亦即是受苦的的一群.
打算跟團,捷旅啦,一分錢一分貨嘛,(北歐夢幻極光、破冰船之旅) 5萬零蚊,好似幾抵,不過成家人去,成廿幾蚊嫁
引用:
原帖由 mascay 於 2017-11-15 11:36 PM 發表

師兄,我買定水桶,火爐,露營用品等。準備去野外露營睇北極光

師兄你計劃睇北極光,計劃成點啞?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ck3226 於 2017-11-15 07:26 PM 發表

覺得交租係幫人供樓,呢個心態咪輸晒囉,你會唔會覺得去街市買餸係幫街市佬養家? 我一年交少幾萬蚊稅都係靠租樓呀
一個人既支出就係另一個人既收入,去街市買餸係幫街市佬養家你無講錯喎

因為加租所以要努力d工作去增加收入
因為增加左收入你又去加租

引用:
原帖由 louishuen 於 2017-11-16 12:37 AM 發表

一個人既支出就係另一個人既收入,去街市買餸係幫街市佬養家你無講錯喎

因為加租所以要努力d工作去增加收入
因為增加左收入你又去加租
加租係因為市場趨勢,唔係因為你增加咗收入,點去分析一件事都未搞掂,人生想唔輸都幾難

即係話好多業主都唔等錢洗,層樓可能已供完!

可以間接睇到個市係實心的,個個業主都係真材實料了,不會像十幾廿年前的短炒空心業主,樓市預計很難下跌!

引用:
原帖由 ansicowboy 於 2017-11-13 02:15 PM 發表

行經大快活,牛腩飯加熱飲 $59 lunch wor講完
咁貴?拍住翠華?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DC053 於 2017-11-13 07:53 PM 發表

但供樓要供到六十歲喎∼其中仲有d什麼維修∼郁下五萬八萬∼TAT
又唔好咁悲觀,
你四,五歲時,望住大學畢業都要二十後年先得,唔通你又擔心自己冇咁長命而唔讀書唔返學日日係屋企玩積木咩?

如果你當時四歲時真係咁諗而又過左二十年都仲未死,你今時今日點係社會生存?

btw 你的每個月既電話費,電費水費,租金未又係要每個月交,仲唔止二,三十年添!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 讓球達人 於 2017-11-16 09:20 AM 發表

即係話好多業主都唔等錢洗,層樓可能已供完!

可以間接睇到個市係實心的,個個業主都係真材實料了,不會像十幾廿年前的短炒空心業主,樓市預計很難下跌!
咁其實咁算唔算健康市場~有咁多有實力業主撐住~😶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ck3226 於 2017-11-16 08:45 AM 發表

加租係因為市場趨勢,唔係因為你增加咗收入,點去分析一件事都未搞掂,人生想唔輸都幾難
加租係一個現象,趨勢係另一個現象
乜原來一個現象可以解釋另一個現象架?
你先係分析唔到件事果個呀偽贏家,重讀中學啦

熱門搜尋: 尿片 bb用品 嬰兒食譜 產後修身 kid bb奶粉 嬰兒床

回覆 引用 TOP

人口高,住屋DEMAND高, 冇計...
唯一只可等D人死晒就平返架啦, 不過到時我地都死埋

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。