註冊 登入

[其他] 將軍澳與大西北

引用:
原帖由 great281a 於 2017-10-12 05:29 PM 發表

將軍澳最弊係住宅太高太密,商業活動只有商場,太單一

大西北近大陸,多小店,不過返工到港島東勁遠
大西北D小店未又係做水貨客生意

小朋友又要用D蝗二人代一齊生活, 真香港人好唔BUY架WO

引用:
原帖由 奧雲二世 於 2017-10-13 01:56 AM 發表

大西北D小店未又係做水貨客生意

小朋友又要用D蝗二人代一齊生活, 真香港人好唔BUY架WO
Popcorn 何嘗唔係有一堆金舖?d店舖同屯門vcity都好似

唔計遊客區,自由行最多應該係沙田,大西北會多過將軍澳

但講新移民同蝗二代,新東新西根本冇分別...怕呢樣只能去住港島。

明哥元朗開分店
更多南亞囝囝受惠
食飽d再去搶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 great281a 於 2017-10-12 05:29 PM 發表

將軍澳過港島方便

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iamsupernoone 於 2017-10-12 09:33 PM 發表

中立比較一下
新界西最貴係元朗
新界東最貴係將軍澳
用兩個地方比較

去中環返工:兩者差唔多

去西九返工元朗
去東九返工將軍澳
特別提下,元朗將來有創科園

去機場:
元朗坐巴士35分鐘,將來機場隧道通左20分鐘
將 ...
好中立,加多句,元朗係人性生活,將軍澳係機械人生活

返工: TKO勝
不考慮坐巴士的或者自己有車下(因為一塞車去邊都PK)
TKO 坐港鐵出旺角 尖沙咀 中環都係30mins,
元朗 無論點轉都要行一段(美孚, 尖東, 香港站), 日日咁行都幾咿R

成日返大陸: 元朗勝
原因: 距離問題

購物:
各有各好,兩邊都有大商場

前景: 元朗稍勝
元朗近港珠澳大橋同埋深圳, 以後如果大灣區搞到風生水起, 大西北有機會爆升
TKO等幾年後 將藍隧道+中九龍幹線 同 港島北MTR線通咗之後出市區搭高鐵更快

回覆 引用 TOP

引用:

一個現代化成市
一個舊式小店模式
冇話現代化一定好過舊
但換作係行街我可以去一d多舊式小店的區行街 因為就算人幾多幾吵鬧 衛生幾差都唔關我事 我行完就走
但作為住 我唔會想自己樓下污煙瘴氣 要咁多小店把鬼 咁多生保人行來行去

引用:
原帖由 8324 於 2017-10-12 09:12 PM 發表

認同樓主
我所有磚頭係曬大西北,因為我一年去唔到5次香港島
吾認同樓主
我所有磚頭係曬九能東和將軍澳,因為我一年去唔到1次大陸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 birdman111 於 2017-10-13 02:39 AM 發表

Popcorn 何嘗唔係有一堆金舖?d店舖同屯門vcity都好似

唔計遊客區,自由行最多應該係沙田,大西北會多過將軍澳

但講新移民同蝗二代,新東新西根本冇分別...怕呢樣只能去住港島。
港島都好多,大部份響北角柴灣,有錢果d響半山、山頂、西環,九龍就九龍站、奧運堅多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 閒云白夢01 於 2017-10-13 05:22 PM 發表

一個現代化成市
一個舊式小店模式
冇話現代化一定好過舊
但換作係行街我可以去一d多舊式小店的區行街 因為就算人幾多幾吵鬧 衛生幾差都唔關我事 我行完就走
但作為住 我唔會想自己樓下污煙瘴氣 要咁多小店 ...
去元朗懷舊不錯

引用:
原帖由 hehaya2003 於 2017-10-13 11:54 AM 發表

好中立,加多句,元朗係人性生活,將軍澳係機械人生活
是的,有鄉土情懷,大榮華食豬油飯,恆香買老婆餅熱哄哄好食

回覆 引用 TOP

將軍澳冇一樓一或邪骨,完敗

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iamsupernoone 於 2017-10-12 09:33 PM 發表

中立比較一下
新界西最貴係元朗
新界東最貴係將軍澳
用兩個地方比較

去中環返工:兩者差唔多

去西九返工元朗
去東九返工將軍澳
特別提下,元朗將來有創科園

去機場:
元朗坐巴士35分鐘,將來機場隧道通左20分鐘
將 ...
寫得幾客觀

升市莫估頂,跌市咪鬥氣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人之初大大 於 2017-10-13 05:34 PM 發表

去元朗懷舊不錯
明ga就會明 唔明ga由佢繼續自high

熱門搜尋: 身體檢查 結婚對戒 懷孕

回覆 引用 TOP

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。