註冊 登錄

米高仔期指/期權討論XIX 2016年12月

引用:
原帖由 michael33 於 2017-7-22 06:29 PM 發表

証券行職員讀死書,唔會明白當中原因,只會答你係跟番港交所個計算方法!😂

原因好簡單,未入價時,例如買入相隔200點call spread, 可能你只需付出50點成本,按金一定平,按金大約就是你付出你成本50點(因 ...
Thx a lot

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 michael33 於 2017-7-22 06:29 PM 發表

証券行職員讀死書,唔會明白當中原因,只會答你係跟番港交所個計算方法!😂

原因好簡單,未入價時,例如買入相隔200點call spread, 可能你只需付出50點成本,按金一定平,按金大約就是你付出你成本50點(因 ...
米兄近況如何?

無乜特別, 其實今年個市慢升, 雖然IV 極低, 但你敢沽既話應該都搵到食.  但我就有少少怕個市, 唔敢沽太近, 都係當食下息咁上下.
引用:
原帖由 Crazynutz 於 2017-7-24 04:25 PM 發表

米兄近況如何?

------------------------------------------
米高仔

回覆 引用 TOP

尋日270put加倉
正路又有人想食盡內在值

引用:
原帖由 yoyozozo 於 2017-7-25 09:52 AM 發表

尋日270put加倉
正路又有人想食盡內在值
有冇印象上次係幾時發生?指教下金仔

熱門搜尋: 更年期 排毒 皮膚敏感 高血壓 心臟病
引用:
原帖由 Crazynutz 於 2017-7-25 10:00 AM 發表

有冇印象上次係幾時發生?指教下金仔
5月發生過
當時指數254
臨尾結算衝上257
基本上好淡勝負已分既月份都會出現
除左上個月
不過如果只係加幾十張
我一般就唔理佢
但2 3百張
就唔係一般老散所為

引用:
原帖由 yoyozozo 於 2017-7-25 10:13 AM 發表

5月發生過
當時指數254
臨尾結算衝上257
基本上好淡勝負既月份都會出現
除左上個月
不過如果只係加幾十張
我一般就唔理佢
但2 3百張
就唔係一般老散所為
Agree!thanks

回覆 引用 TOP

270熊死期不遠

我係點心師父,最叻搓大飽。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yoyozozo 於 2017-7-25 09:52 AM 發表

尋日270put加倉
正路又有人想食盡內在值
noted with thx

熱門搜尋: 補習介紹 設計 抑鬱症 加拿大升學 韓語 補習社

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。