註冊 登錄

網店大排檔 -小賣家血汗分享。

謝謝vvshop師兄H指導,我間網店終於可以online賣野了,應該都要守一段時間先會有人買野,好多setting仲要搞,大把野要學。

引用:
原帖由 永遠的RollNRock 於 2017-5-18 11:04 AM 發表

謝謝vvshop師兄嘅指導,我間網店終於可以online賣野了,應該都要守一段時間先會有人買野,好多setting仲要搞,大把野要學。
恭喜哂。大家一齊係度討論。
賣出更多產品,賺更多錢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 99888 於 2017-5-16 11:56 AM 發表

C兄你好,
我現在只係FB開一個PAGE仔,買FB AD. 我自己對CODING無咩知識,用左wordpress woocommerce整左個網店. 個站主要係一個showroom暫未接收online payment. 但我想人地係google search 搵到自己個網.我研究左好耐 ...
Keyword可以搵網上廣告公司做,每個月都唔會好貴

引用:
原帖由 agemoon 於 2017-5-18 04:26 PM 發表

Keyword可以搵網上廣告公司做,每個月都唔會好貴
Google adward 自己做都得啦,其實好易網上大把教學

Ocean Yeung
引用:
原帖由 stay131 於 2017-5-18 06:01 PM 發表

Google adward 自己做都得啦,其實好易網上大把教學
只要你有精神同時間,易學難精

回覆 引用 TOP

del

熱門搜尋: 防脫髮洗頭水 激光脫毛 增髮

回覆 引用 TOP

del

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 99888 於 2017-5-16 11:56 AM 發表

C兄你好,
我現在只係FB開一個PAGE仔,買FB AD. 我自己對CODING無咩知識,用左wordpress woocommerce整左個網店. 個站主要係一個showroom暫未接收online payment. 但我想人地係google search 搵到自己個網.我研究左好耐 ...
- 你係google search打 "site:你個網.com" 見唔見出左你個網的野?
- 你用Wordpress有沒裝個plugin叫sitemap?之後用佢整出來的sitemap來比google
- 裝埋google analytics

講到seo, 其實香港除非大間的seo agency會用whitehat方法,其他全部都用blackhat做,就係建啲垃圾同冇用H連結去你網,咁樣長遠會令你係Google排得更加後,所以千祈唔好搵佢哋幫你做seo,除非你個網係稔住做短時間

其實你自己可以做:
Offpage SEO:
- 你FB個page有沒打條連結返去個wordpress網?(咁樣已經令到你個網比google更易見因爲當係條backlink了)
- 建議你也用另外的social media平台開個免費H頁(好似你Facebook咁), 再打返個連結返你wordpress網), 咁樣又多幾條backlink了

至於Onpage SEO依啲基本你自己做晒都得 (上面講到的sitemap/keyword/meta嗰啲關於你個網本身的野)

講到PPC/google廣告,通常係比大店/多budgetH人做。而你做網店一定係Facebook廣告更有效。主要係你識唔識用Facebook set好個campaign同targeting(非常重要), 之後的retarget更易賺錢

如果你話點解好多agency係介紹做google廣告? 簡單,因為佢哋(agency唔係你)可以賺多點

引用:
原帖由 Kaasan 於 2017-5-20 07:38 AM 發表

- 你係google search打 "site:你個網.com" 見唔見出左你個網的野?
- 你用Wordpress有沒裝個plugin叫sitemap?之後用佢整出來的sitemap來比google

講到seo, 其實香港除非大間的seo ag ...
呢位ching都好啱,只係對google cpc睇法有d錯。我地係google做ad,  conversion cost係少過$15/單。 而係fb,  係$35/單。

當然,好難一概而論。但我認為係操作問題,做得好,咩廣告都可以番到數。做唔好,點做廣告都無數番。

引用:
原帖由 vvshop 於 2017-5-20 08:27 PM 發表

呢位ching都好啱,只係對google cpc睇法有d錯。我地係google做ad,  conversion cost係少過$15/單。 而係fb,  係$35/單。

當然,好難一概而論。但我認為係操作問題,做得好,咩廣告都可以番到數。做唔好,點 ...
認同。加上唔同business type有唔同conversion. 回到數就得
Ching賣囍n貴的貨?有仲有沒改個campaign試下減底cost?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vvshop 於 2017-5-20 08:27 PM 發表

當然,好難一概而論。但我認為係操作問題,做得好,咩廣告都可以番到數。做唔好,點 ...
Ching係唔係有做remarketing?

Ocean Yeung
引用:

我自己都係google roi大過facebook好多
Google adword其實budget係最細,因為你開頭可以用100蚊送400蚊,試用呢500蚊見到廣告無效就可以即刻cut
反而我試緊google retargeting好似效果唔大
引用:
原帖由 stay131 於 2017-5-18 06:01 PM 發表

好同意,明明google adword好似唔難做,唔明點解咁多人會話起步搵agency
基本上要拎哂keyword個分數10/10自己都搞到,keyword research果啲更加係唔難做1日內比你點都度到哂全盤計劃

唔知係咪我唔知自己有野唔識?要做10分再set cost per action,keyword research, display retargeting其實樣樣都唔算話真係好難。有無ching分享下有無用過agency係咪仲有其他功能係我未知
引用:
原帖由 Kaasan 於 2017-5-20 07:38 AM 發表

講到seo, 其實香港除非大間的seo ag ...
ching有無facebook多啲分享,因為我自己試過facebook 既conversion都唔算好高同埋每次購買成本都大過google adword好多
我見近黎最多網店做都係多幅圖+product係啲相下面
targeting分面真係好睇賣咩,如果賣大眾野就難精確咁targeting

用過dynamic retargeting效果都算幾好,不過用完都係比adword弱

但係有時google adword相關要做既keyword流量實在太低,所以諗緊遲啲要試下做facebook

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stay131 於 2017-5-21 08:57 AM 發表

Ching係唔係有做remarketing?
當然有做啦。

引用:
原帖由 vvshop 於 2017-5-23 07:59 PM 發表

當然有做啦。
請問如果未做remarketing, Facebook or google AdWords conversion 大幾一單幾錢才算合理呢?

Ocean Yeung
引用:
原帖由 stay131 於 2017-5-24 03:09 AM 發表

請問如果未做remarketing, Facebook or google AdWords conversion 大幾一單幾錢才算合理呢?
$25-30 左右啦。有時$40 都會

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。