註冊 登入

網店大排檔 -小賣家血汗分享。

今星期又出一卡貨。爽。最近生意越做越好。用埋conversion track attribution model分析,切走無用既廣告,有效廣告量升左48%.  d單勁到彭彭聲!!

回覆 引用 TOP

分開2日終於追晒~ 獲益良多. 因為追近想幫公司開網店(賣急凍食品) , 所以睇到個post,
其實之前自私人都有開過WEEBLY 做過一D 小生意仔.  但係今次始終係公司野, 想做得好D,

我有睇過幾間公司VOLxxxxx, SHopxxxx, 同TXMWXY( 用OPENCART), 但我想問下VV大, 如果做香港為主力H話VOLXXXXX 得唔得? 直接用美國個邊定係搵香港代理會好D?

回覆 引用 TOP

點解我個回覆會消失左H?? 

用左兩日時間睇晒35頁, 因為最近想幫公司開個網店賣急凍食品. 之前只有WEEBLY 底自己私人做一D 小生意. 睇過幾間公司 VOLXXXX, SHOPXXXX, TIMXXX(用OPENCART) 等等. 

有D 疑問想了解下, VOLXXXX 係咪用US 個個都可以SUPPORT 中文, 定或是一定要用hk代理做先得. 

引用:
原帖由 keaan91 於 2017-8-9 01:14 PM 發表

點解我個回覆會消失左嘅?? 

用左兩日時間睇晒35頁, 因為最近想幫公司開個網店賣急凍食品. 之前只有WEEBLY 底自己私人做一D 小生意. 睇過幾間公司 VOLXXXX, SHOPXXX ...
呢度壞壞地,覆左既野有時過好耐先睇到。

你依家係想係本地賣凍肉?呢個case可以用網站 + fb宣傳。至於網站用咩做底?本地既話可用shxxline.  因為支持中文。

唔建議用opencart,  除非你自己有哂IT班底。新手用packaged solution會快好多。到生意有番咁上下,先考慮用更專業既做法。

引用:
原帖由 vvshop 於 2017-8-10 09:59 AM 發表

呢度壞壞地,覆左既野有時過好耐先睇到。

你依家係想係本地賣凍肉?呢個case可以用網站 + fb宣傳。至於網站用咩做底?本地既話可用shxxline.  因為支持中文。

現時母公司個網站好流... 上手留落.. 買埋D垃圾PACKAGE..仲要綁左2年... 依家唯開個子網店, 直接做銷售+FB, 
所以你建議SHOPXXXX > VOLXXXXX ? 
考慮到收費, 功能, FB DPA, 同日後推廣, 都係前者好D?   
唔揀VOLXXXXX 係咪因為做本地客? 

引用:
原帖由 keaan91 於 2017-8-10 10:47 AM 發表

現時母公司個網站好流... 上手留落.. 買埋D垃圾PACKAGE..仲要綁左2年... 依家唯開個子網店, 直接做銷售+FB, 
所以你建議SHOPXXXX > VOLXXXXX ? 
考慮到收費, ...
功能上 volxxxx一定勁過shopxxxx好多。但本地方面,如果你係做fb sales加上focus本地,shopxxxx接地氣多d.

但我覺得玩本地,可能用woocommerce 重正d,  因為可以自己改好多野。咁梗係要有番d IT底啦。無既揾IT公司做,又要洗三幾萬。好既就好。唔好既。。。。哎。。。。

最近一個做本地既商會朋友,都係用woocommerce.  佢自己有concept,  我揾左我用開既 IT developer 幫佢做,感覺都叫ok. 不過都要兩萬幾。但做本地,要有一定彈性先可以。shopxxxx 呢方面輸哂。

純參考,ching都係諗下自己要咩功能先啦。或者再講多d比我地睇睇。

引用:
原帖由 vvshop 於 2017-8-12 02:06 AM 發表

功能上 volxxxx一定勁過shopxxxx好多。但本地方面,如果你係做fb sales加上focus本地,shopxxxx接地氣多d.

但我覺得玩本地,可能用woocommerce 重正d,  因為可以自己改好多野。咁梗係要有番d IT底啦。無既&#2559 ...
我都係用woocommerce 覺得個flexibility 大d ; 想有咩extend functions 出面都有好多free or paid plugins

另外, 係唔係需要好tech 先砌到個woocommerce 出黎? 我可以話唔係 因為我都唔係tech 底。 當然若果想做cutomize 野 e.g. 改theme 咁就要識d programming . 但其實識得搵外國outsource ; 做一個woocomerce 網站一d 都唔貴。

不過若果唔想煩要攪hosting , 花時間setup Wordpress+woocommerce, 其實Shopify 都算係一個唔錯選擇.

引用:
原帖由 hobbyguts 於 2017-8-12 09:02 PM 發表

我都係用woocommerce 覺得個flexibility 大d ; 想有咩extend functions 出面都有好多free or paid plugins

另外, 係唔係需要好tech 先砌到個woocommerce 出黎? 我可以話唔係 因為我都唔係tech 底。 當然若果想做 ...
同意。

回覆 引用 TOP

剛剛同另一些朋友傾計,佢地幫襯左一d所謂google agent,  蝕到入哂肉,話已經對online宣傳無哂信心。真係覺得佢地輸得唔底。

引用:
原帖由 vvshop 於 2017-9-20 03:01 PM 發表

剛剛同另一些朋友傾計,佢地幫襯左一d所謂google agent,  蝕到入哂肉,話已經對online宣傳無哂信心。真係覺得佢地輸得唔底。
點蝕法?🤔🤔

借錢賣廣告

引用:
原帖由 hobbyguts 於 2017-9-20 03:05 PM 發表

點蝕法?🤔🤔
洗左兩萬銀都無單。
真的被騙了。

引用:
原帖由 Stevenhk17 於 2017-9-20 03:32 PM 發表

借錢賣廣告
咁又無。但依家d agent真係好離譜。兩個月就話做左$20000 廣告,但不見人流。月尾send個report來就叫人科水,當人提款機咁。

引用:
原帖由 vvshop 於 2017-9-20 06:30 PM 發表

咁又無。但依家d agent真係好離譜。兩個月就話做左$20000 廣告,但不見人流。月尾send個report來就叫人科水,當人提款機咁。
無言

引用:
原帖由 vvshop 於 2017-9-20 06:29 PM 發表

洗左兩萬銀都無單。
真的被騙了。
做online shop 抑或offline ?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。