註冊 登入

網店大排檔 -小賣家血汗分享。

而重點係,其實呢d人揾到既資料,都係個agent準備好哂比你揾到,再諗計令你有自己揾到呢d資料既感覺。呢個就係controlled stalking既精華。

我眼見太多朋友做網上廣告,一味話自己 "最好",  "最舒服",  "最平". 好硬銷,最後梗係死到直一直。

但係殘酷既係,controlled stalking係要一系列咁做,一個agent係砌唔出。但做老闆既,只可以諗點利用手上資源做到呢個目的同感覺

老實話你知,我有6成生意都係靠咁返來。

引用:
原帖由 vvshop 於 2018-6-11 09:30 AM 發表

而重點係,其實呢d人揾到既資料,都係個agent準備好哂比你揾到,再諗計令你有自己揾到呢d資料既感覺。呢個就係controlled stalking既精華。

我眼見太多朋友做網上廣告,一味話自己 "最好",  "最舒服",  "最平". 好硬銷,最後梗係死到直一直。

但係殘酷既係,controlled stalking係要一系列咁做,一個agent係砌唔出。但做老闆既,只可以諗點利用手上資源做 ...
原來呢種手法有個咁嘅學名, 學到野

回覆 引用 TOP

controled stalking要應用太多技巧,台灣同大陸既marketer係呢方面做得遠比香港好。而且佢地太有人手上既優勢,真係拍馬都追唔上。

引用:
原帖由 vvshop 於 2018-6-13 01:55 AM 發表

controled stalking要應用太多技巧,台灣同大陸既marketer係呢方面做得遠比香港好。而且佢地太有人手上既優勢,真係拍馬都追唔上。
真係,只係有好多人唔覺得落後

回覆 引用 TOP

多謝樓主開 post 分享!

我都係最近失業又得閒先再次研究一下 dropship,但完全新手唔識 ecommerce & marketing,要 setup store 反而好易。網上好多marketing教學都其實係想 sell 買佢地嘅教材。想學呢方面知識,大家有冇邊啲免費嘅資源可以推介?

dropshipping嘅貨,做唔做到 custom made ?

見啲教學/成功個案,其實都已4-5年前已開始,到宜家 2018年,dropshipping 仲有冇得做 ? 飽和晒未?
好似開網店門檻越來越低,又多人識咗

另外,如初開網店做 niche market, 擁有一個自己嘅website重要嗎?
抑或喺現有嘅 marketplace/platform 上架先?

熱門搜尋: 五十肩 運動 排毒 癌症

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GiraffeNeck 於 2018-6-15 12:49 PM 發表

多謝樓主開 post 分享!

我都係最近失業又得閒先再次研究一下 dropship,但完全新手唔識 ecommerce & marketing,要 setup store 反而好易。網上好多marketing教學都其實係想 sell 買佢地嘅教材。想學呢方面知識,大家有冇邊啲免費嘅資源可以推介?

dropshipping嘅貨,做唔做到 custom made ?

見啲教學/成功個案,其實都 ...
如果你係超新手,錢又有限,建議你都係先做marketplace.  

講得話做個網站好易但又問人邊到有免費資源去學習既,即係連最基本既野都未識,咁點解會覺得易做呢?

講真一年到頭我見唔少人,睇到d野好易做,好平就做到個堆人,一般最後都草草收場,連問題出係邊都未知就話係市場唔接受你。

希望你會係marketplace有好生意殺出一條血路。過來人話你知最簡單既marketplace其實對one man band都唔簡單。

回覆 引用 TOP

實在有太多同行覺得只要出廣告就賣得出野。之後揾左d十九agent做google廣告,廣告出左街都係賣唔出。

其實依家d廣告,佢地唔知已經唔可以hard sell.  而係要connect.

不知你們賣的什麼產品?其實自己創造一個網店幾難,需要長期廣告投入,自己不會建設及做宣傳會好傷,我之前有做過淘寶,都不錯,幾乎沒有費用,好的時候一月賺2-3萬,但是現在競爭大,客戶麻煩沒有做了,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vvshop 於 2018-6-20 09:58 發表

實在有太多同行覺得只要出廣告就賣得出野。之後揾左d十九agent做google廣告,廣告出左街都係賣唔出。

其實依家d廣告,佢地唔知已經唔可以hard sell.  而係要connect. ...
絕對認同。講到尾都要睇產品力,件嘢(或者服務)唔得就點打廣告都無用,隨時變成反宣傳添。就算產品得,都要將廣告放啱目標人群,重要有夠爆夠吸睛嘅策略先有機會彈出,邊有講得咁鬼易。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vvshop 於 2018-6-20 09:58 AM 發表

其實依家d廣告,佢地唔知已經唔可以hard sell.  而係要connect. ...
依家要做personal branding , 賣人唔係賣產品。 基本上純廣告係建立唔到emotional connection ; 一定要有人元素。

引用:
原帖由 hobbyguts 於 2018-6-20 05:06 PM 發表

依家要做personal branding , 賣人唔係賣產品。 基本上純廣告係建立唔到emotional connection ; 一定要有人元素。
這解釋到點解依家淘寶要搵個靚女網紅著件衫拍視頻比你睇;fb 識玩既賣fashion 都要出賣自己識相比你睇。 咁先會有所謂親切感,先會differentiate 到同其他行家有咩分別。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。